Για την πλοήγηση


 

Θέματα
Χειρουργός Οδοντίατρος - Διδάκτωρ Α.Π.Θ. Σιαραμπή Ελένη στη Θεσσαλονίκη - Τούμπα


Λεύκανση Δοντιών

Η βελτίωση της απόχρωσης και της φωτεινότητας των δοντιών μας συμβάλλει ιδιαίτερα στην εμφάνιση του χαμόγελού μας. Οι τεχνικές βελτίωσης καθορίζονται από το είδος των χρωστικών που πρέπει να απομακρυνθούν.

Αφαίρεση επιφανειακών χρωστικών. Υπάρχουν οι επιφανειακές χρωστικές, οι οποίες προέρχονται συνήθως από τις τροφές, την κατανάλωση καφέ ή τσαγιού, από το κάπνισμα, ή από την πλημμελή στοματική υγιεινή.

Αυτές απομακρύνονται εύκολα με την διαδικασία της στίλβωσης. Μετά από την απομάκρυνση της πέτρας, χρησιμοποιείται μία ειδική πάστα και περιστρεφόμενο βουρτσάκι επιτυγχάνοντας εύκολα, σε μία συνεδρία, την πλήρη απομάκρυνση των επιφανειακών χρωστικών.

Λεύκανση στο ιατρείο
Μπορεί να γίνει στο ιατρείο, ακόμη και σε μία συνεδρία, που διαρκεί περίπου μία ώρα. Αν το αρχικό χρώμα των δοντιών είναι πολύ σκούρο, επαναλαμβάνεται ακόμη μία ή δύο φορές, σε διάστημα λίγων ημερών.

Λεύκανση στο σπίτι
Υπάρχει επίσης η δυνατότητα λεύκανσης στο σπίτι, χρησιμοποιώντας ειδικά εξατομικευμένα ναρθηκάκια, και ένα ζελέ που περιέχει ενώσεις του υπεροξειδίου του καρβαμιδίου ή του υδρογόνου (κάτι σαν το οξυζενέ).

Αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται από μία έως τέσσερεις ώρες, κατά τη διάρκεια της ημέρας ή στον ύπνο, για 7- 15 μέρες. Το λευκαντικό ζελέ οξυδώνει και απομακρύνει τις χρωστικές, χωρίς να επηρεάζει το δόντι.

Περιοδοντίτιδα

Χρόνια περιοδοντίτιδα : είναι μια φλεγμονή προκαλούμενη από την μικροβιακή πλάκα, που έχει σαν αποτέλεσμα την σταδιακή καταστροφή του περιοδοντικού συνδέσμου και του οστού γύρω από το δόντι.

Η χρόνια περιοδοντίτιδα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα της δημόσιας υγείας και συναντάται σε όλους τους ανθρώπινους πληθυσμούς.

Συνήθως ξεκινά μετά τα 30 έτη και μπορεί να προσβάλλει κάποια ή και όλα τα δόντια.

Στη χρόνια περιοδοντίτιδα συνυπάρχει και ουλίτιδα, δηλαδή φλεγμαίνουν και τα ούλα γύρω από τα δόντια.


Η διάγνωση γίνεται ακτινογραφικά και κλινικά από τον οδοντίατρο.

Με την ακτινογραφία βλέπουμε ότι το ύψος του οστού έχει μειωθεί και στις προσβεβλημένες πλευρές δεν καλύπτει όλο το μήκος της ρίζας όπως συμβαίνει στα υγιή δόντια.  

Κλινικά ο οδοντίατρος ανιχνεύει την περιοδοντίτιδα, εξετάζοντας τα ούλα με την περιοδοντική μήλη (εργαλείο μέτρησης του βάθους των θυλάκων).

Ουλίτιδα

Η χρόνια ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων εξαιτίας της άθροισης μικροβιακής πλάκας στα δόντια και κυρίως στο σημείο ένωσης δοντιών και ούλων, δηλαδή στην ουλοπαρειακή αύλακα.

Τα ούλα είναι κόκκινα πρησμένα και ματώνουν,μπορεί να ματώνουν στο βούρτσισμα, στο δάγκωμα κάποιας σκληρής τροφής ή και από μόνα τους.

Στην ουλίτιδα συνήθως υπάρχει και τρυγία (πέτρα) στα δόντια.

Εμφυτεύματα


Τα εμφυτεύματα αποτελούν τη καλύτερη λύση για την αντικατάσταση χαμένων δοντιών, μας δίνουν τη δυνατότητα όχι μόνο να βελτιώσουμε την αισθητική του στόματος, αλλά και να αποφύγουμε τη τοποθέτηση μερικών ή ολικών οδοντοστοιχιών που μπορούν να ταλαιπωρήσουν τον ασθενή.

Τα εμφυτεύματα συμπεριφέρονται σαν φυσικά δόντια που σημαίνει ότι δεν παρατηρείται απώλεια οστού, δεν επηρεάζεται η γεύση και η ευχαρίστηση από τη λήψη τροφής και ο ασθενής δε χρειάζεται να τοποθετεί και να αφαιρεί τίποτα από το στόμα του.

Αισθητική Οδοντιατρική

Η αισθητική του χαμόγελου ήταν σημαντική προτεραιότητα, σε όλους τους πολιτισμούς, σε όλους τους λαούς.
Έχει μεγάλη σημασία να μας προσδίδει αυτοπεποίθηση, γοητεία και καλή διάθεση.

Η λεύκανση, Η αλλαγή σχήματος και μεγέθους ενός ή περισσότερων δοντιών.

Το κλείσιμο των μεσοδιαστημάτων.

Η αποκατάσταση σπασμένων, φθαρμένων ή πολυσφραγισμένων δοντιών,

όλα αυτά με συντηρητικούς τρόπους αντιμετώπισης, είναι μερικές από τις δυνατότητες βελτίωσης του χαμόγελού σας.

Bonding (Όψεις Ρητίνης)

Η μέθοδος bonding είναι η πλέον σύγχρονη τεχνική της αισθητικής οδοντιατρικής με την οποία μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα, το μέγεθος και το σχήμα των δοντιών και να πετύχουμε ένα συμμετρικό, όμορφο και λευκό χαμόγελο.

Είναι μια πολύ διαδεδομένη μέθοδος γιατί συνδυάζει ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και χαμηλό κόστος.

Είναι η ιδανική μέθοδος για ασθενείς που έχουν μικρό ή μέτριο ορθοδοντικό πρόβλημα και δε θέλουν να υποβληθούν σε ορθοδοντική θεραπεία (το bonding μπορεί να λειτουργήσει ως ορθοδοντική χωρίς σιδεράκια.

Η μέθοδος απαιτεί ελάχιστο ή όπως γίνεται τις περισσότερες φορές καθόλου τρόχισμα των μπροστινών επιφανειών των δοντιών.
Το υλικό που χρησιμοποιείται είναι νανοϋβριδική σύνθετη ρητίνη και η αποκατάσταση γίνεται σε μια συνεδρία με διάρκεια δύο έως τρείς ώρες ανά γνάθο. Η μέθοδος συνίσταται στην τοποθέτηση μιας λεπτής όψης από ρητίνη στο πρόσθιο μέρος του δοντιού.

Μετά την συγκόλληση (bonding) η ρητίνη διαμορφώνεται και στην συνέχεια φωτοπολυμερίζεται.

Τέλος η επιφάνεια λειαίνεται και στιλβώνεται.

Eνδείξεις για το Βonding

 • Τα ελαφρώς ή μετρίως στραβά δόντια.
 • Τα σκούρα δόντια ή δόντια με κηλίδες.
 • Τα σπασμένα δόντια.
 • Τα κενά μεταξύ των δοντιών (διαστήματα).
 • Την κλίση των δοντιών, αν είναι αυτά στραβά.
 • Τη λάθος θέση των δοντιών.
 • Τα κοντά δόντια είτε από κατασκευή είτε λόγω φθοράς (αποτριβές).
 • Την επιθυμία για αλλαγή σχήματος των δοντιών.
Προσθετική

Πρόκειται για μεγάλο κλάδο της οδοντιατρικής που έχει σαν σκοπό την αποκατάσταση των χαμένων δοντιών με διάφορες μεθόδους. Μιλάμε για τις διάφορες τεχνητές οδοντοστοιχίες, γνωστές κοινώς και ως μασέλες.

Μια οδοντοστοιχία μπορεί να είναι μερική αν αντικαθιστά κάποια (αλλά όχι όλα) δόντια, ή ολική αν πρέπει να αντικαταστήσουμε όλα τα δόντια μιας γνάθου.

Αφορά εργασίες που τοποθετούνται μόνιμα πάνω στα δόντια ή εμφυτεύματα του ασθενή, οι πιο συνηθισμένες είναι οι στεφάνες (θήκες) και οι γέφυρες.

Όψεις Πορσελάνης (Porcelain Laminate Veneers)

Οι όψεις πορσελάνης είναι εξαιρετικά λεπτά κεραμικά φύλλα που συγκολλούνται στις προστομιακές επιφάνειες των προσθίων δοντιών.

Χρησιμοποιούνται για να διορθώσουν αισθητικές ατέλειες που αφορούν το σχήμα, το χρώμα, το μέγεθος και τη θέση των δοντιών, είναι λιγότερο συντηρητικές από το bonding, το οποίο δε χρειάζεται σχεδόν καθόλου τρόχισμα.

Από την άλλη με τις όψεις πορσελάνης μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αισθητικά προβλήματα που δύσκολα αντιμετωπίζονται με το bonding.

Ο εναλλακτικός τρόπος να αντιμετωπιστούν αυτές οι ατέλειες είναι τα δόντια να καλυφθούν με στεφάνες οι οποίες απαιτούν πολύ περισσότερο τρόχισμα.

Ενδείξεις

 • Στραβά δόντια, όταν κάποιος δε θέλει να διορθωθούν με orthocaps (ορθοδοντική θεραπεία χωρίς σιδεράκια).
 • Δόντια πολύ μικρά ή πολύ μεγάλα.
 • Σπασμένα δόντια.
 • Κενά μεταξύ των δοντιών (διαστήματα).
 • Δυσχρωμικά δόντια.

Αντενδείξεις

 • Σε ασθενείς που τρίζουν ή σφίγγουν τα δόντια τους.
 • Σε μη επάρκεια οδοντικών ιστών.
 • Σε δόντια με προβλήματα τερηδόνας.
 • Σε ασθενείς που έχουν ως συνήθεια το δάγκωμα νυχιών, μολυβιών, πάγου, σκληρών αντικειμένων.